Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är en kameraman mot en flock kvigor? Ja, inte mycket. Vallning är livet för border collien Ultra. Bredvid Viktoria Fornander. Se i klippet hur de jobbade ihop under tävlingarna i Knutby. Foto: SVT

”Miljonhundar” tävlade i Knutby

Uppdaterad
Publicerad

Hundarna på unghunds-SM i nötvallning är guld värda. Bokstavligt. Jobbet hundarna gör under en livstid – att valla kreatur på stora gårdar – räknas till miljonbelopp.

Genom grindar, in i fållor, upp på släp. Det var några moment som de 15 bästa unga vallhundarna i landet tävlade i när unghunds-SM i vallning avgjordes i helgen.

Utan överdriven respekt för de mångdubbelt större djuren tog sig hundarna an uppgifterna. Men kvigorna var svårflörtade på den frodiga vallen och ville helst inte flytta på sig, mitt i maten.

Blivande stjärna

Border collien Ultra var en av de yngsta hundarna. Hon hade det tufft längs banan och överskred tiden.

– Det var jobbigt i dag, men hon kommer att bli en stjärna, sade en inte alltför missnöjd matte, Viktoria Fornander från Sörmlands vallhundsklubb.

– Under en en livstid kan en skicklig hund tjäna in en miljon till sin ägare. Det är ett stort jobb att flytta och dela upp nötkreatur. Deras kunskaper är värdefulla, säger hon.

Vann tävlingen gjorde Gunnar Forsberg från Alingsås med Gräppatorps Mimmi. Ulf Carlsson, Knutby, blev bästa upplänning på andra plats.

Klippet: Kolla in tävlingarna i Knutby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.