Miljonregn över Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun kan inkassera närmare 104 miljoner kronor i statsbidrag för bostadsbyggande. Det har Boverket beviljat.

Regeringen har tidigare beslutat att stötta kommuner för att få igång och stimulera bostadsbyggandet. Orsaken är det snabbt ökade behovet av bostadstäder och den snabbt ökande asylinvandringen. Boverket fördelar 1,85 miljarder under 2016 och av dessa får får Uppsala knappt 104 miljoner.

– Bonusen är ett välkommet tillskott i ett läge när vi bygger mycket och behöver bygga mer och billigare så att fler kan få en bostad i Uppsala, skriver Erik Pelling (S), kommunalråd i ett pressmeddelande.

Knivsta får 8,5 miljoner

Antalet startbesked och antalet nyanlända som fått uppehållstillstånd ligger till grund för de krav som som ställs på kommunerna för att få ta del av pengarna. Av de övriga Uppländska kommunerna har Håbo tilldelats ca 4,5 miljoner och Knivsta ca 8,5 miljoner kronor. Stockholms kommun får mest, knappt 185 miljoner kronor i bidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.