Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: hör Ann Edlund och Filip Karlsson berätta mer om hur de arbetar med återbruk. Foto: Evindar Akdogan / SVT

Miljonrenovering för Kyrkans hus i Uppsala – golv återvinns i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkans hus i Uppsala renoveras för fullt. Temat över renoveringen är hållbarhet och i byggprojektet är målet att så mycket som möjligt ska återbrukas.

Kyrkans hus i Uppsala genomgår en omfattande renovering som planeras bli klar hösten 2024. Svenska kyrkans hållbarhetssamordnare Ann Edlund är noga med att renoveringen ska vara så hållbar som möjligt.

– I våra miljömål ska vi återbruka så mycket som möjligt. Istället för att köpa nytt så utvärderar vi hur det ska användas på bästa sätt, säger Ann Edlund, hållbarhetssamordnare, Svenska kyrkan.

Golvet återvinns i Italien

Golvet på Kyrkans hus har rivits ut och skickats ner till en fabrik i Italien för att malas ner och göras om till nytt golv som kan återvinnas. Ann Edlund reflekterar över miljöaspekten kring återvinningen i Italien.

– När vi har gjort klimatberäkning för hela ombyggnationen så ser vi att transporterna bara står för 1 % av utsläppen, säger Ann Edlund.

Filip Karlsson tror att återbruk är något de kommer fortsätta jobba med i framtida projekt.

– Vi har redan tagit med och spritt vår kunskap till andra projekt inom företaget. Jag tror det är framtiden, säger Filip Karlsson projektchef på Byggconstruct AB.

Renovering för 170 miljoner

Kostnaderna för renoveringen uppskattas till 170 miljoner kronor. Lokalerna ska rymma omkring 500 personer som arbetar i Kyrkans hus.

I klippet ovan: hör Ann Edlund och Filip Karlsson berätta mer om hur de arbetar med återbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.