Lupiner växer ofta vid vägkanter. Foto: Heby Kommun

Vackra men förrädiska lupinen är tillbaka: ”Fullkomligen tagit över”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu blommar lupinerna, vackra för ögat men ett monster för naturen. I Heby kommun uppmanar man nu sina invånare att plocka så många buketter man bara kan för att minska fröspridning.

Lupinerna kan utrota annan växtlighet och det kostar flera miljoner per år att bekämpa växten, som bland annat tagit sig in i Naturreservatet i Heby kommun.

– Den har fullkomligen tagit över åkermarken där, och det är inte det största problemet. Det är på ängarna som ligger bredvid som de gör som mest skada, säger Camilla Winqvist, miljöstrateg på Heby kommun.

Lupinen utrotar allt i sin väg

Lupinen är en så kallad invasiv art som sprider sig av egen kraft och kan skada ekosystemet. Det kan ha förödande konsekvenser för jordbruket men också påverka hälsan hos djur och människor.

– Lupinen har ju blivit lite av en symbol för sommaren i Sverige och det finns saker som är mer eller mindre smarta att göra med växten, säger Camilla Winqvist.

Hon uppmanar alla att plocka blomman, gärna stora buketter, och riv gärna upp med rötterna. Men när man sedan ska slänga blomman så bör man göra det med försiktighet.

– Helst ska den slängas i brännbart avfall för att det inte ska finnas risk för spridning av fröerna, man ska absolut inte slänga den i komposten, säger hon.

Camilla Winqvist, miljöstrateg i Heby kommun uppmanar invånarna att plocka lupiner. Foto: Heby Kommun

Binder upp kväve i luften

Jörgen Wissman, forskare vid Centrum för biologisk mångfald, berättar att lupinen gärna tar fäste där andra växter är låga.

– Lupinerna väljer oftast artrika platser där de kan ta över helt. De kan binda upp kväve i luften vilket gör att markförhållandena ändras och därmed konkurreras andra växter ut, säger han.

Och även han uppmanar till plockning.

– Ska man plocka så är det nu när de blommar som mest, plockar man senare finns det en större risk att fröer sprids då de mognat till sig och börjar torka, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer