Miljövänliga jätteräkor ska odlas i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Om några veckor kommer 200.000 importerade räklarver från Florida att börja odlas i tre stora bassänger i Uppsala.

Om några veckor startar odlingen av jätteräkor i ett slutet system i ett industriområde i Uppsala.

Runt 200.000 räklarver ska importeras från Florida och de ska sedan växa sig stora i tre bassänger som byggts för ändamålet.

Det är första gången som miljövänliga jätteräkor odlas på det här sättet i Sverige.

– Vi ville hitta ett miljövänligt odlingssystem som fungerar på land och även i sjöar och hav, säger Matilda Olstorpe som är vd för bolaget som driver odlingen i Uppsala till Dagens Nyheter.

Miljövänlig odling

Matilda Olstorpe arbetar även som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Jätteräkan, som har rykte om sig att vara en miljöbov, kommer här att födas upp på en blandning av bakterier, mikrosvampar och alger som får växa till sig.

Förutom att vara föda åt räkorna, tar svamparna och algerna hand om räkornas avföring och använder den till sin egen tillväxt.

Dessutom kommer matrester från ett livsmedelföretag att användas till föda.

– Vi vill inte att man fångar fisk för att odla annan fisk och räkor. Därför har vi utvecklat ett system för att minska behovet av fiskmjöl, säger Matilda Olstorpe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.