Stig Lindahl drabbades av prostatacancer. Nu är han rädd att sönerna också ska drabbas. Foto: TT/privat

Stig fick cancer i prostatan – nu vill han införa ”pappografi”

Publicerad

Han målar sin mustasch blå i hopp om att sprida kunskap om prostatacancer. Stig Lindahl vill att män regelbundet testar sig, genom så kallad ”pappografi”
– Sjukdomen är ju till viss del är ärftlig, säger han.

Stig Lindahl menar att det är dags att införa ”pappografi”, på samma sätt som att kvinnor kallas till mammografi.

– 1.800 män dör varje år på grund av att deras prostatacancer upptäckts för sent. Det är onödigt, säger Stig Lindahl som själv varit drabbad av sjukdomen.

Kungligt blå mustasch

Idag är han ordförande i prostatacancerföreningen i Uppsala som har som vision att bekämpa prostatacancer. Han vill rikta ljuset mot sjukdomen och få igenom en rutinmässig scanning av prostatan, precis som kvinnor undersöker sina bröst regelbundet efter en viss ålder. Därför färgar han i år är sin mustasch kungligt blå.

– Jag gör det med mascara i kulören Royal Blue, säger han nöjt och fortsätter med en allvarligare ton:

– Jag har tre söner, och de har större risk än andra att drabbas, eftersom att sjukdomen till viss del är ärftlig. De kommer behöva PSA-testa sig tidigt, säger Stig Lindahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer