Biståndsminister Isabella Lövin (MP) om minnet efter professor Hans Rosling. Foto: SVT

Ministern: ”Han var ett geni”

Uppdaterad
Publicerad

Förutom familj var ett stort antal vänner och bekanta på plats under begravningsceremonin i Rikssalen i Uppsala slott. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) minns Hans Rosling med värme.

– Jag minns honom med värme. Han var ett geni när det kommer till att förmedla kunskap. Han inspirerade och han stod upp för fakta i en tid när alternativa fakta och ett ifrågasättande av vetenskap breder ut sig. Det är farligt och han var sinnebilden av den positivism vi kan känna i världen om vi håller oss till fakta, säger Isabella Lövin (MP).

Läs mer: ”Nyfikenhet och omtanke – det drev Hans”

Hans Rosling 1948-2017

Fortsätter att inspirera

Magnus Almgren gick på Katedralskolan tillsammans med Hans Rosling. De hade en konstförening tillsammans som hette Artis amici konstförening. Foto: SVT

Magnus Almgren gick på Katedralskolan tillsammans med Hans Rosling. De var båda med i skolans kulturförening, Artis amici.

– Hasse var ju inspicient på våra spex. Han gillade aldrig skådespelarebiten men han var bra på att hålla ordning. Senare när han blev sådär stor var man ju lite stolt över att känna honom, även om vi bara sågs vart tionde år. Det känns inte som att han är borta, han fortsätter ju att inspirera, säger vännen Magnus Almgren.

Läs mer: Så kan arvet efter min far leva vidare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hans Rosling 1948-2017

Mer i ämnet