Minskat torskbestånd slår hårt mot fiskare

Uppdaterad
Publicerad

Torsbeståndet ser ut att ha minskat med 70 procent i Ålands hav den senaste tiden. Något som slår hårt mot yrkesfiskarna längst Upplandskusten.

Under flera år ökande fångsterna av torsk i Ålands hav, men under 2017 är det någonting som har hänt; Under de fyra första månaderna 2016 tog nio uppländska fiskebåtar upp drygt 21.500 kilo torsk. Motsvarande period 2017 tog samma båtar 9 upp drygt 12.500 kilo.

En minskning med 75 procent under så kort tid är otroligt mycket för en långlevande art som torsk, nästan osannolikt, säger Michele Casini, professor vid SLU.

Flera hundra kilo mindre

Även skepparen och Öregrundsfiskaren Hans Holmström har märkt en tydlig nedgång av torsk i sina garn.

Dagsfångsten för fiskebåten Tärnö kunde ligga på 1.000 kg torsk under 2016. Den här dagen när SVT var med ombord var fångsten bara 400 kg.

– Jag hade 200 kilo torsk igår mot normalt 600-700 kg. Det ser inte så bra ut, säger Hans Holmström.

Varför torskbeståndet minskat så mycket vet man inte ännu, men för Hans Holmström är de minskade fångsterna ett stort avbräck i verksamheten.

– Det är på gränsen att det går runt nu, säger Hans Holmström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.