Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de studerande berätta mer om händelserna i klippet. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Elever oroade över misstänkt blottare på Wiks folkhögskola

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna ska flera personer ha blivit utsatta för misstänkta blottare på olika platser i och utanför Uppsala. På Wiks folkhögskola har en blottare synts två gånger, vilket oroar eleverna på internatet.

– Det är en ovanlig händelse, vi är inte vana vid att sådana här saker händer i vår trygga miljö, säger Igor Kaluzny, biträdande rektor vid Wiks folkhögskola.

Blottaren ska ha dykt upp utanför fönster till folkhögskolans internatbyggnaderna två gånger, två veckor i rad.

– Första gången var det en lärare som blev utsatt. Och den andra gången var det två internatboende, säger han.

Stöd och anpassning

Enligt Igor Kaluzny har skolan upprättat en polisanmälan. Även väktare ska finnas på plats.

Utöver det finns numera ett journummer som eleverna kan ringa och dörren in till skolans kurator står öppen för dem som behöver prata. Därutöver ser de boende till att inte röra sig ensamma i området.

– Kvällen när det skedde var det många på bottenvåningen som inte ville sova själva, då flyttade de upp och vi tog alla madrasser och skapade en sovplats i köket och sov där tillsammans, berättar Oscar Wahlberg.

– Ja, och det var ju lite mysigt, tillägger Ida Wallin.

Liknande händelser

Det är inte bara folkhögskolan som utsatts för blottare den senaste tiden. Under natten till söndag sökte polisen minst två män som blottat sig på tre olika platser i Uppsala.

– Det dyker upp lite då och då. Det är tyvärr ett klassiskt fenomen den här tiden på året, säger polisens presstalesperson, Magnus Jansson Klarin.

– Det är allvarligt. Även om det kanske inte uppfattas som det. Det är ett tecken på att en person inte mår bra. Sexualbrott tenderar att bli grövre därför är det viktigt att man anmäler.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.