Foto: Maria Knuts/Stora Enso

Granatkastare hittad vid Stora Enso

Uppdaterad
Publicerad

Det nationella bombskyddet larmades till Stora Ensos pappersfabrik i Skutskär efter larm om misstänkt granat. Det visade sig vara en granatkastare som nu förstörs.

Det var strax efter klockan 06.00 under måndagsmorgonen som företaget själva slog larm om en misstänkt granat i fabriken – som är ett pappersbruk. En metalldetektor upptäckte föremålet.

– Vi utrymde lokalen direkt, säger Maria Knuts, kommunikationsansvarig vid bruket.

Var tror ni den kommer ifrån?

– Det var en 30 centimeter lång granatkastare. Vi tror att den kan ha kommit in via flis. Hur exakt vet jag inte.

Nationella bombskyddet larmades snabbt till platsen.

– Vi tar det säkra före det osäkra, säger Lars Sundin, RLC-befäl vid Uppsalapolisen.

Nationella bombskyddet

Väl på plats framkom det att det misstänkta föremålet var ofarligt. Enligt polisen ska det röra sig om en slags granatkastare.

– Den är inte farlig så länge den inte är laddad med någon granat. Och det ska den inte ha varit, säger Lars Sundin, RLC-befäl vid Uppsalapolisen.

Nationella bombskyddet ska ändå förstöra granatkastaren som en säkerhetsåtgärd. Det är fortfarande oklart hur den kom in i fabriken.

Förmodligen har den kommit in via träflismaterial som lastats av i fabrikens renseri, enligt Stora Enso själva.

– Vi kan inte med säkerhet veta var någonstans materialet som det kom in med kommer ifrån, säger Maria Knuts, kommunikationsansvarig vid bruket.

Polisen kommer att upprätta en anmälan om framkallan av fara för annan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.