Foto: Utryckning Uppsala

Misstänkt brev – bombskyddet var på plats på företag i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Nationella bombskyddet var under tisdagen på ett företag i Uppsala för att undersöka ett brev med misstänkt innehåll. Efter att ha gjort tester på plats kunde man senare under dagen konstatera att innehållet troligen var ofarligt.

– Man har gjort någon form av testning på platsen. Det är inte cyanid som hade nämnts tidigare och man tror inte att det är något annat farligt heller, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl på tisdagseftermiddagen.

Polisen larmades till företagets lokaler strax innan klockan 10 förmiddagen. Även räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.

– Vi ska undersöka ett misstänkt föremål som företaget mottagit. Vi måste utreda det här och tar det både försiktigt och på allvar, sade Tobias Ahlén, presstalesperson vid region Mitt på förmiddagen.

Även Nationella bomskyddet kallades in för att titta närmare på föremålet, ett kuvert med misstänkt innehåll.

Nationella bombskyddet undersöker

Klockan 12.42 hade Nationella bomskyddet anlänt till platsen, som är skogsföretaget Mellanskog i Gluntenområdet i Uppsala.

– Alla inblandade mår bra. Vi har mottagit ett brev i förmiddags i samband med att vi öppnade vår post. Det var adresserat till oss på Mellanskog och innehöll en substans som gjorde att man reagerade och kontaktade polis, sade Marie Wickberg, företagets kommunikationchef, då.

– Vi vet inte vad som var i brevet, men man uppfattade att det kunde vara skadligt och farligt.

Fanns det något hotfullt i övrigt i brevet?

– Jag kan inte gå in på det, men när man öppnade brevet så förstod man att innehållet var hotfullt.

”Ingen hotbild”

Sätter ni det i samband med något?

– Vi har ingen hotbild som är riktad mot oss så vi kan inte sätta det i samband med något.

Vad händer nu?

– Kontoret är stängt. Det är redan få medarbetare på kontoret och de som var där när kuvertet öppnades är kvar och vi avvaktar nu polisens utredning.

Analyseras på NFC

Polisen lämnade platsen vid 14.30 på eftermiddagen.

– Brevet har transporterats till labbet på NFC, Nationellt forensiskt center i Linköping, säger Daniel Wikdahl.

Där ska man fastställa vad det var för innehåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.