Akademiska sjukhuset drabbades på onsdagen av ett befarat virusangrepp som även drabbade Enköpings lasarett och Samariterhemmet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Misstänkt datorvirusangrepp mot Akademiska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset drabbades på onsdagen av ett större it-haveri.

Tekniskt ansvariga misstänker ett datavirusangrepp.

Jonas Eriksson, teknisk chef på Fastighet och service vid Region Uppsala som hanterar driften av Akademiska sjukhuset, förklarar att det är problem med så kallade PLC-enheter (powerline communication) i styrsystemet för ventilationen.

– I första hand så har de här styrenheterna slutat kommunicera med oss så vi kan inte följa om de fungerar som de ska eller inte. I några fall så visar det sig att de inte fungerar alls och då får de konsekvenser för värme, kyla och ventilation, säger Jonas Eriksson till SVT Nyheter Uppsala.

Virusattack

Orsaken till problemen tros vara ett virusangrepp på nätverket.

– Vi vet inte helt säkert, men troligen är det, säger Jonas Eriksson som förklarar att problemen även drabbar verksamheterna på Samariterhemmet och på Enköpings lasarett.

– Det har visat sig att de allra flesta fungerar, men vi har tekniker ute och kontrollerar alla moduler och vi jobbar med att säkerställa att alla kritiska funktioner som centraloperation, akut- och intensivvårdsavdelningar får den värme, kyla och ventilation de behöver för att klara sina verksamheter, säger Jonas Eriksson.

Flera problem

Källor med god insyn berättar för SVT att sjukhuset under natten hade problem med telefonväxeln och att rörpostsystemet havererade på morgonen.

Vad SVT Nyheter Uppsala erfar så är virusangreppet begränsat till driftsidan och har inte drabbat några medicinska system.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.