Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han har lämnat en förklaring”, säger Elin Blank. Hör åklagaren om den pågående utredningen i klippet. Foto: Pontus Stark

Mannen erkänner brott – häktas misstänkt för mord

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks ha dödat en kvinna i tjugoårsåldern på ett vårdboende i Enköping erkänner brott och häktas under lördagen, misstänkt för mord.

Kvinnan dog i tjänsten, och nu har en anmälan om misstänkt arbetsmiljöbrott gjorts, som utreds av en särskild åklagare.

– Det finns inget direkt vittne till händelsen, säger kammaråklagare Jennie Nordin vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Mannen larmade själv efter händelsen, vilket Expressen var först med att rapportera.

– Han har i förhör erkänt. Han har lämnat någon form av förklaring och tar på sig den här gärningen, säger åklagare Elin Blank till SVT.

Hur framstår den misstänkte i förhör?

– Han har i vart fall haft förmåga att lämna en berättelse, säger hon.

Utreder arbetsmiljöbrott

Den unga kvinnan bragtes om livet när hon var i tjänst på boendet. Polisen har gjort en anmälan om misstänkt arbetsmiljöbrott.

Åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har inlett förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. I samarbete med Arbetsmiljöverket utreds om det ligger något ansvar hos arbetsgivaren.

– Utredningen får först försöka inrikta sig på vad det är som hänt och varför det hänt, säger kammaråklagare Jennie Nordin.

Vad är det första ni gör i den utredningen?

– Det finns inget direkt vittne till händelsen men förhör kommer att hållas med personal om vad som förevarit innan och efteråt.

Nu genomförs en teknisk undersökning på plats i Enköping och förhör hålls med olika personer.  

– Jag kan inte säga riktigt om det är vittnen, antagligen är det personer som på olika sätt kan vara berörda av det här. Mannen har lämnat en berättelse, men jag kan inte säga någonting om den just nu, säger Elin Blank.

Lugnt gripande

Det var vid 12.30-tiden på torsdagen som polisen larmades. Inne på boendet hittades en kvinna död. Mannen, som enligt polisen är en vårdtagare, greps på platsen.

– Gripandet gick lugnt till, säger Elin Blank.

SVT har sökt den misstänktes advokat, som inte vill lämna några kommentarer.

Mannen anhölls sent på torsdagskvällen och under fredagen begärdes han häktad i Västmanlands tingsrätt. Besked om eventuell häktning kommer tas under lördagen, enligt åklagare.

Häktas under lördagen – misstänkt för mord

Under lördageftermiddagen häktas mannen vid jourdomstolen i Västmanlands tingsrätt, misstänkt för mord. Misstankegraden är av den högre graden.

– Domstolen beslutar även att han ska genomgå en rättpsykiatisk undersökning, säger Maria Rosander, kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Närmast framöver fortsätter utredningen med förhör samt tekniska undersökningar. Åtal ska vara väckt senast 17 december klockan 11:00.

Texten uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misstänkt mord på vårdboende i Enköping Foto: Utryckning Uppsala

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på vårdboende

Mer i ämnet