– Vi brinner ju för det här och vill ju jobbar med det. Men om det fortsätter som det gör, kommer vi inte knna det, säger mjölkbonden Madeleine Laurén.
Från att ha haft sin verksamhet placerad i Tierps kommun flyttade David Larsson och Madeleine Laurén upp sin verksamhet till Älvkarleby i maj i år. I och med flytten har de nu kommit att bli de enda mjölkbönderna i hela kommunen.
– Det är ju jättetråkigt att det bara ska finnas en mjölkgård i en kommun. När jag var liten var det många många fler, säger mjölkbonden David Larsson.
En halvering av antalet aktiva
I länet i dag finns det omkring 140 mjölkföretag. En siffrra som för några år sedan var betydligt högre då antalet under de senaste tio åren mer än halverats. Och även om David och Madeleine fortfarande är igång kommer det även för deras del ske stora förändringar framöver.
– En av oss kommer vara tvungen att börja jobba heltid någon annanstans. Tyvärr som kommer det nog ändå inte gå runt, säger David Larsson.
Anledningen till den rådande krisen är bland annat en global överproduktion av mjölk, samtidigt som bland annat storkonsumenten Ryssland har infört ett importstopp. Något som i dag har resulterat i att en bonde, beroende på mejeri, får in mellan 2,50 till 3 kronor per liter, en summa som för några år sedan var betydligt högre.
Sänkt ersättning
Så sent som den 1 september beslutade mejeriföreningen som David och Madeleine är kopplade till att sänka sitt så kallade avräkningspris.
– Vi har svårt att få ut tillräckligt med produkter på marknaden, så det är därför vi tvingas sänka ersättning till bönderna, säger Magnus Lindberg, vd på Gefleortens Mejeriförening.
Men bortsett ifrån det globala situationen, exempelvis med Rysslands agerande, vad har ni för ansvar?
– Vi har ett ansvar att hela tiden utveckla verksamheten och ha produkter som kunden efterfrågan och köper. Det är något vi hela tiden kan bli bättre på, säger Magnus Lindberg.
En förlust om omkring 300 000 kronor/år
David Larsson och Madeleine Laurén bedömer att de årligen går miste om omkring 300 000 kronor på grund av de senaste årens sänkningar. Enligt dem måste något komma till innan det är försent.
– En bit in på 2014 hade vi nästan 1 krona mer per liter än vad vi har nu. Och det är mycket pengar för oss då, med tanke på att vi är en liten gård. Man kan nästan säga att vi jobbar gratis nu. Så allvarligt är det, säger David Larsson.
Nyligen aviserade regeringen om en subventionering på 100 miljoner för att minska böndernas drivmedelsutgifter, samtidigt som omkring en halv miljard ska ges i riktat stöd genom det så kallade Landsbygdsprogrammet, men enligt David Larsson och Madeleine Laurén har även konsumenterna ett ansvar.
– Landsbygden är viktig även för staden. Det är här livsmedel produceras. Folk läser inte på förpackningen, utan tar bara det de ska ha och går och betalar. Tyvärr tror jag pris går före mycket annat som är viktigt, säger Madeleine Laurén.
”Höga insatser”
Och enligt de enda mjölkbönderna i Älvkarleby kommun är insatserna höga. Inte bara för dem själva och landets mjölkproduktion – utan även för landsbygden.
– Skulle alla betesmarker växa igen skulle det inte vara bra för naturen, säger David Larsson.
– Sen är det arbetstillfällen också. Enligt LRF så ger en bonde jobb till fem andra personer [red. anm. veterinär, slakteri, mejeri, osv. enligt hävd], säger Madeleine Laurén.
– Det måste finnas mjölkkor i Sverige. Man kan inte förvänta sig att grannen ska föda en, det är ju inte säkert att man kan importera livsmedel för all framtid, säger David Larsson.