Trailern invid väg 288 där partiledare Ulf Kristersson blickar ut, saknar tillstånd. Foto: SVT

Moderaternas affischering olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Uppsala län har under många år gjort reklam olagligt. Trailern invid väg 288, där partiledare Ulf Kristersson blickar ut, saknar tillstånd. När SVT börjar granska reklamen längs våra vägar lovar Moderaterna att ta bort skylten.

Att sätta upp reklam längs våra vägar kräver tillstånd. I Uppsala län längs E4 och väg 288 finner vi minst 50 skyltar som står uppställda olagligt.

– Alla typer av skyltar, undantaget vägmärken, kräver någon typ av tillstånd. Har man inte det så är det inte förenligt med gällande rätt, säger Rickard Dunker, jurist på länsstyrelsen i Uppsala.

Ett exempel är Moderaternas skyltning som har stått vid vägen till Östhammar i många år, utan tillstånd. Förbundsordförande för Moderaterna i Uppsala län, Erik Weiman (M), säger sig inte känna till lagstiftningen. Men när SVT börjar granska den olagliga vägreklamen lovar han att ta bort skyltningen.

– Vi är ett parti som förespråkar lag och ordning i samhället. Jag tycker att den har fyllt sin funktion nu och har sagt till att det är dags att plocka ner den där nu, säger Erik Weiman (M).

Markägaren: ”En frihetsfråga”

Enligt markägaren var det partiorganisationen som bad honom ställa upp släpet, något som han inte misstyckt över.

– Det är en viktig frihetsfråga, säger Johnny Jansson, markägare, företagare och med ett förflutet i Moderaterna.

Se och hör mer i klippet ovan.

SVT söker Ulf Kristersson för en kommentar

Länk

Här finns reglerna på Naturvårdsverkets webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.