Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. Foto: TT

Mordförsök på Akademiska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Larmet kom under onsdagseftermiddagen. Ett 10-tal personer ska ha slagits, varav en person blev knivskuren.

Sjukhuspersonal och ordningsvakter larmade polisen om ett stort bråk som pågick på Akademiska sjukhuset. Totalt rörde det sig om ett 10-tal personer som slogs både inuti och utanför akutens lokaler.

– Vi vet inte ännu vad orsaken bakom det hela är, men vissa av personerna är kända av polisen sen tidigare, säger Johan Sohlberg, befäl vid polisens regionledningscentral.

Ingen personal eller patient kom till skada under bråket.

– Alla berörda har ju en obehagskänsla, nu följer vi upp med de utsatta så de kan få den hjälp som behövs, säger Fredrik Tedenlind som är säkerhetschef på Akademiska sjukhuset.

Har något liknande hänt på Akademiska sjukhuset tidigare?

– Nej, inte i den här omfattningen, säger Fredrik Tedenlind.

En person knivskuren

Bråket började inomhus men rörde sig sedan utomhus. Där ska en av personerna ha blivit knivskuren.

– Jag vet inte hans skadeläge exakt, men han ligger inne på sjukhus, säger Johan Sohlberg, befäl vid polisens regionledningscentral.

Vad har ni för säkerhetsrutiner gällande vapen på sjukhuset?

– Vi har inte rätt att visitera personer, så vi kan inte veta om de har vapen eller ej. Sjukhuset ska vara en öppen och välkomnande miljö, det är en plats för vård, säger Fredrik Tedenlind.

Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen mordförsök. En person är gripen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.