20-årig svensk medger att han dödat man i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åriga man som anklagas för att ha dödat en 24-årig man i Oslo i mitten av oktober medger att han utfört handlingen. Det uppger hans advokat Øystein Storrvik till SVT Nyheter.

Medgivandet kom under ett förhör med norska myndigheter i Frankrike. Den 20-åriga mannen anklagas för att ha dödat en 24-årig man i Oslo för några veckor sedan och i förhören har mannen alltså erkänt viss delaktighet i dådet. Det säger hans advokat till SVT Nyheter under tisdagen.

– Han erkänner att han utfört handlingen han anklagas för. Att han dödat 24-åringen. Men han har inte tagit ställning till om han anser sig skyldig till brott eller inte, säger hans advokat Øystein Storrvik till SVT Nyheter.

Mannen erkänner alltså de faktiska omständigheterna men inte brott?

– Ja, korrekt.

Efterlystes internationellt

Mannen efterlystes internationellt den 18 oktober efter att en 24-årig man hittats död i en bostad på Majorstuen i Oslo måndagen den 15 oktober. Samma morgon inträffade även ett knivrån i ett garage inte långt därifrån, och norsk polis misstänkte att brotten hade ett samband. Mannen syntes i området i samband med brotten och efterlystes alltså kort därefter.

En omfattande jakt påbörjades där mannen fångades på övervakningsfilmer där han lämnade Oslo i riktning mot Stockholm. Frågetecken uppstod om mannen lämnat mot Uppsala – där han är skriven – men jakten slutade i Dijon Frankrike där mannen greps den 23 oktober.

Ska lämnas ut

20-åringen har sedan dess suttit frihetsberövad i Frankrike i väntan på utlämning och förhör. Mannen har inte kunnat höras av franska myndigheter då han inte är står anklagad för brott där.

– Min klient samtycker utlämning till Norge så fort som möjligt. Han är sliten men vill ge sin förklaring till det som skett, säger Storrvik till SVT Nyheter.

Enligt norska åklagaren Christian Hatlo har mannen gett tydliga detaljer kring handlingen.

– Han knyter sig till de båda handlingarna han anklagas för. Han verkar må bra, men verkar trött, säger Hatlo till NRK som är på plats i Frankrike.

Rubriceringsfrågor

Enligt försvarsadvokaten Storrvik återstår det nu frågor kring själva rubriceringen.

– Det finns många nivåer av att döda någon. Det är vi går vidare med nu och det är det som det kommer kretsa kring framöver. Hur handlingen gick till – till exempel. Det spelar roll för vad för eventuell rubricering som det ska handla om under processen framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.