Mats Köbin vurmar för Lilla Ramsjöstenen i Morgongåva. Nu har han gått i mål med arbetet att göra originalet mer synligt i Skottland. Foto: SVT

Skotte tog runstenen från Morgongåva på 1700-talet

Uppdaterad
Publicerad

Morgongåva i västra Uppland flyttar fram ortens position i Skottland – med hjälp av en runsten.

Lilla Ramsjöstenen (U1173), en runsten som sannolikt restes i Lilla Ramsjö i Vittinge socken under vikingatiden, ska flyttas. Igen.

I slutet av 1700-talet tog skotten sir Alexander Seton, som jobbade med Ramsjö bruk, med sig stenen och skänkte den till The society of antiquaries of Scotland. Runstenen med budskapet ”Are reste stenen till minne av Hjälm, sin far. Gud hjälpe hans ande”, placerades vid stadens slott. Och där blev den kvar. Tills nu.

Kopia restes vid tågstationen

Under många år arbetades det hårt med att försöka få tillbaka runstenen till Sverige. När de försöken inte bar frukt, tillverkades och restes för ett par år sedan en kopia ett stenkast från tågstationen i Morgongåva.

Men att originalet stod på en undanskymd plats i en slottspark, utan information, och mer eller mindre bortglömd gillade inte Mats Köbin.

– Det här är ett minne av två personer och en del av vårt kulturarv. Are och Hjälm är våra ambassadörer, säger Mats Köbin.

Bättre placering kan den inte få

Han är en av dem som drivit på för att stenen ska flyttas – och efter flera påstötningar blir det också så. Stenen har grävts upp, tvättats, och ska placeras vid universitetet i Edinburgh.

– Den kommer att stå utanför avdelningen för Skandinaviska studier. Bättre placering kan den inte få.

Tror du att den kan locka fler turister från Skottland till Morgongåva?

– Man vet aldrig, det finns ju utbyten med studenter.

I vår blir det invigning av den nya platsen, och Mats Köbin kommer att vara på plats.

– Cirkeln sluts kan man säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.