Möt Soda – polisens CSI-hund

Uppdaterad
Publicerad

Mikroskopiska blodstänk, enstaka hårstrån och ett år gammalt saliv. Brottsplatsundersökningshunden Soda kan nosa upp det mesta.

Benny Andersson har varit hundförare vid polisen i 28 år. I nästan alla av dem har han arbetat i ingripandeverksamhet – till exempel med att jaga brottslingar eller söka efter försvunna personer. Men det senaste året har det sett lite annorlunda ut. Nu leder han nämligen brottsplatsundersökningshunden Soda.

– Jag var busjagare i många år. Det är min grej egentligen att spåra upp dem och höra skriket när hunden griper dem. Men allt har ett slut.

”Då räckte jag upp handen”

När Bennys gamla patrullhund dog tyckte han att det var för sent att lära upp en ny, eftersom han kommer att behöva gå i pension om några år.

– Och precis då fick jag veta att man i Karlsborg börjat träna brottsplatshundar, BPU-hundar. Och snart kom bud om att vi ville ha en i region mitt och då räckte jag upp handen.

Och vips, så blev han den första hundföraren som arbetade mot tekniska undersökningar i Uppsala, Västmanland och Gävleborg län.

Har tagit examen

Sedan två veckor tillbaka har Benny varit i ekipage med Soda, en australian cattle dog-tik på snart fyra år. Efter en tids träning klarade hon nyligen examen till att bli BPU-hund, den femte i Sverige.

– Och då tittade man så att hunden kan alla preparat, att hon söker rätt, gör bra markeringar och klarar av gamla spår, mellan 6 och 24 timmar ska de klara av.

Hittar årsgammalt saliv

Preparaten som Soda klarar av att söka upp är blod, saliv, hår och föremål som hanterats av människa och därför avger mänsklig vittring. Och förmågan att nosa sig till saliv är extra viktig, enligt Benny Andersson.

– Tekniker letar inte efter saliv. Det finns ingen teknisk utrustning som kan upptäcka det, som är tillräckligt bra. Men Soda visar att saliv är enkelt. Inomhus har hon lyckats hitta 13 månader gammalt saliv.

Sållar bland objekten

När SVT träffar ekipaget är de på plats vid ett villainbrott. Någon har sågat sönder ett lås i garaget och tagit en motorcykel. Sedan har man gått in i huset och stulit bland annat en TV. Väl på en brottsplats styr teknikerna var Benny och Soda ska söka. Hunden kan då beta av ett område och markera var det finns färskt DNA, samt utesluta objekt från analys.

– Som den här fimpen här, säger Benny Andersson och pekar på en rökt cigarett som ligger på garageuppfarten.

– Nu har jag testat den mot Soda och hon markerar inte. Det betyder att den är gammal och inte tillhör någon av gärningsmännen, utan har kommit via till exempel ett bildäck eller något. Då behöver den inte analyseras i onödan, utan kan betraktas som skräp.

Istället markerar Soda på ett hölster som ligger löst i garaget. Någon har tagit i det, antingen villaägaren eller någon av inbrottstjuvarna.

– Och då kan jag uppmärksamma teknikerna på det. Sedan har vi också en flyktväg som vi tror att de har tagit. I bästa fall kan vi nu följa den och fastställa att det var den de tog.

”Måste älska varandra”

Lika viktigt som hundens egenskaper är att hon och hundföraren trivs ihop. De jobbar nämligen inte bara ihop, utan lever också tillsammans privat.

– För mig finns det två förutsättningar för att bli hundförare. För det första måste du och hunden älska varandra. Det ska vara ett partnerskap. För det andra ska du ha kul. Har du det så är det ”no limits”. Då vill hunden jobba.

Hundgörat är framtiden

Utvecklingen går ständigt framåt och så också hundträningen. Alla BPU-hundar är inte lämpade för alla typer av brott, beroende på vilka preparat de är tränade att kunna söka efter. Men hela tiden experiementeras det med nya kombinationer och att använda hundar för att undersöka brottsplatser kommer bara att bli vanligare, tror Benny Andersson.

– Tekniker vet nu att det här är en produkt som faktiskt fungerar. Så nu ringer de mig och vill ha hjälp i Gävle och Västerås. Men framöver kommer de nog också att få egna hundar, så sitter jag i Uppsala. Det ser jag fram emot, för då kan vi också fokusera på lite mindre brott, samt att vi hundförare kan ses en gång i månaden och träna lite ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.