Foto: SVT

Ny avdelning öppnad för gravida med coronasymptom

Uppdaterad
Publicerad

Enligt mödravårdscentralen är det viktigt att gravida går på sina planerade kontroller. Nu ska gravida som har corona-symptom få besöka en tillfällig barnmorskemottagning i en barrack i Uppsala.

Enligt barnmorskemottagningen kan coronapandemin riskera att kvinnor ställer in sina besök om de känner sig sjuka.

– Ingen kvinna ska avstå sina kontroller för att de exempelvis känner sig förkylda. Samtidigt som de som inte har symptom ska känna sig trygga med att gå till sin vanliga barnmorskemottagning. Mottagningen kommer att finnas så länge som vi vet att det behövs utifrån de risk- och smittskyddsbedömningar som görs nationellt, säger Birgitta Segerlund, mödravårdsöverläkare vid Region Uppsala.

Länets barnmorskor hjälps åt

Nära vård och hälsa inom Regionen har det huvudsakliga ansvaret, men barnmorskor från länets offentliga och privata mödravård turas om att bemanna mottagningen.

– Just nu ser vi inget ökat behov av den här typen av verksamhet, men alternativet ska finnas. Vi vet ju inte hur det kommer att se ut framöver, säger Lena Axén, samordningsbarnmorska för barnmorskemottagningarna i Uppsala län.

I klippet ovan berättar överläkaren och barnmorskan mer om mottagningen och visar hur den ser ut inuti.

Mottagningen för gravida med symptom

– Är en så kallad yttre barnmorskemottagning. Endast medicinska kontroller (provtagning, mätning av magen, blodtryck och fosterrörelser) genomförs.

– Tar emot alla gravida i länet men kvinnans egen barnmorska bokar in besöket och gör en uppföljning via telefon eller videosamtal.

– Tillåter inte att en partner följer med.

– Har öppet två halvdagar i veckan till att börja med. Därefter utifrån behov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.