Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kaj Ilotuuli förklara varför Husläkarmottagningen för hemlösa, även kallad ”hemlösas”, är viktig för honom. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Mottagning för hemlösa tvingas flytta: ”Framtiden oviss”

Publicerad

Omkring 150 hemlösa patienter besöker Husläkarmottagningen för hemlösa varje vecka. Det är den enda i sitt slag i regionen. Men trots dagens besked om tillfälliga lokaler är framtiden oviss.

– Det är ju katastrofalt om den försvinner, säger hemlöse Caj Ilotuuli.

Över 100 av Uppsalas hemlösa och socialt utsatta söker sig varje vecka till Husläkarmottagningen för hemlösa i Region Uppsala. Det uppger Pelle Lörelius, verksamhetschef på Sprutbytet och Husläkarmottagningen för hemlösa.

– Vissa vänder sig till oss för att få sina livsviktiga mediciner eller få sitt sår omlagt. Andra vill ha hjälp med stödsamtal och kontakt med andra samhällsaktörer som socialtjänst, säger han och fortsätter:

Hemlöshet i Uppsala

– Flertalet behöver rena sprutor och kanyler för att förhindra spridning av blodsmitta och förebygga infektioner.

Mottagningen är den enda i länet som tar emot hemlösa. I fjol räddade de livet på fyra unga personer som drabbats av en överdos, berättar Pelle Lörelius.

– Indirekt räddade vi även cirka 100 personer genom utdelning av Naloxon, ett motgift mot opioidöverdos. Vi gav också hundratals kramar, till människor som alltför ofta blir behandlade som skit.

”Utmanande att ha som hyresgäst”

Från och med den 1 april flyttar mottagningen till lokaler vid Akademiska sjukhuset. Regionen har sålt av byggnader och mark – och nu har hyresvärden Castellum sagt upp mottagningen i Boländerna. Framtiden är dock fortfarande oviss, eftersom det nya kontraktet endast gäller ett år.

– Vi måste hitta en permanent lösning där vi får ta den plats vi behöver, säger Pelle Lörelius.

Enligt Region Uppsala är det svårt att hitta en permanent lokal.

– Det är en utmanande verksamhet som gör att vissa fastighetsägare tycker att de är utmanande att ha som hyresgäster, säger Rober Arktell planering- och försörjningschef på Nära vård och hälsa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetschefen Pelle Lörelius säger att vårdmottagningar för sprutbyten och hemlösa behöver få en plats i offentligheten. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlöshet i Uppsala

Mer i ämnet