Gardfjell kritisk till dränering av Åriket

Uppdaterad
Publicerad

Framtida naturreservatsområdet, Årike Fyris, i Uppsala, är hotat enligt kommunalrådet Maria Gardfjell (MP). Enligt uppgifter täckdikas marken just nu av Sveriges Lantbruksuniversitet, som också äger marken. Något som Maria menar kan hota både djur- och växtliv i området.

Naturområdet Årike Fyris har under en lång period varit på prioriteringslistan för att bli naturreservat i Uppsala kommun. Området finns med på Världsnaturfondens lista över svenska pärlor och har ett rikt djur- och naturliv.

Arbetet riskerar naturvärden

Men nu hotas planerna enligt ett utspel från kommunalrådet Maria Gardfjell (MP). Hon menar att Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, just nu genomför ett dräneringsarbete som kan skada områdets möjligheter att bli naturreservat.

– SLU täckdikar just nu marken här och när de gör det så riskerar vi naturvärdena som är så viktiga och faktiskt är en orsak till att vi ska skydda området som naturreservat, säger hon.

SLU svarar på kritiken

Enligt SLU så är arbetet som sker just nu ett underhåll av befintliga system där gamla cementrör i marken ska bytas ut mot platsrör.

”Arbetet påverkar inte åriket och de sjöängar som ingår i reservatsbildningen. Den aktuella marken är jordbruksmark och det bedrivs aktivt jordbruk där. För att det ska vara möjligt krävs fungerande dränering”, skriver Sara Arons, kommunikationschef på SLU, i ett mail till SVT Nyheter Uppsala.

Kommunen inte underrättade om planerna

När Maria Gardfjell mötte upp med SLU häromveckan, nämndes inget om arbetet som nu pågår. Trots att det funnits planer på det under flera månader.

– Jag är väldigt kritisk till att de nu kör igång med ett sånt här arbete när ambitionen hela tiden varit att ombilda det till ett naturreservat, säger hon.

SLU hävdar dock att sjöängarna kan påverkas negativt av en icke fungerande dränering eftersom vattnet då stannar ovanpå jordbruksmarken och inte kommer vidare till ängarna.

Landskapet sträcker sig längs Fyrisån från Kungsängsbron till Flottsund. Åriket omfattar Fyrisån och åsen samt intill liggande skog, åker-, ängs- och betesmarker. Hela området har mycket höga natur- och kultur-miljövärden och är även ett viktigt rekreationsområde.

Källa: Uppsala Kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.