Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lukas Zeiler, ordförande för Muf i Uppsala län, har inte tältat särskilt mycket – men gjorde det för att bli först att förtidsrösta i EU-valet. Foto: Laura Leskinen/SVT

Muf-ordförande tältade utanför vallokal – för att få rösta först

Uppdaterad
Publicerad

Förtidsröstningen i EU-valet drog i gång på onsdagen. Ungdomspolitikern Lukas Zeiler ville vara först i kön – och tältade därför utanför vallokalen.

– Jag hoppas att vi kan få fler unga att rösta, säger han.

Lukas Zeiler, ordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf) i Uppsala län, ser pigg och glad ut när SVT träffar honom utanför tältet i Ekonomikumparken. Han har spenderat natten där, för att bli först i kön för att förtidsrösta.

– Vi har träffat många unga, som undrar om man ska rösta i EU-valet, så vi tyckte att det här skulle vara ett roligt sätt att uppmärksamma det, säger han.

EU-valet i Uppsala län 2024

Vill väcka uppmärksamhet

Valdeltagandet i EU-valet är lägre än i andra val och därför menar han att det är viktigt att lägga extra uppmärksamhet på just EU-valet.

– Jag tror att många känner ett avstånd till Bryssel och vet inte vad som sker i Europaparlamentet. Det är viktigt att vi belyser vad som händer för allmänheten, säger Lukas Zeiler.

Kollade ni upp ifall man får tälta i Ekoparken?

– Vi gjorde väl tolkningen att det här borde räknas som att ingå i allemansrätten och att vi därför kunde tälta här.

Har du tältat mycket innan?

– Nej, det kan jag inte påstå att jag gjort, säger han med en skratt.

I klippet: Se hur det gick för Lukas Zeiler med att tälta och rösta först i EU-valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Uppsala län 2024

Mer i ämnet