Muf-politiker utsatt för rasistiska påhopp

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomspolitikern Alexander Bengtsson i Uppsala vill se öppnare gränser och en moské i Stenhagen. Efter sina uttalanden har han blivit utsatt för en hatkampanj med rasistiska påhopp på nätet.

– Det har både varit rasistiska kommentarer och direkta hot om att jag kanske råkar ut för en olycka snart. Och kommentarer som att jag är en äcklig landsförrädare som borde gå och dö, säger Alexander Bengtsson.

Han går sista året i gymnasiet och är engagerad i Moderata ungdomsförbundet i Uppsala län. Förra våren argumenterade han för en ny moské i staden och för friare migration, och efter det har han utsatts för ett 60-tal rasistiska kommentarer och hot.

– Muf hade en motion om fri rörlighet som väckte väldigt mycket intresse i medierna. Vi blev citerade i UNT och under kvällen dök det upp artiklar i Avpixlat och Exponerat. Där började de här otrevliga kommentarerna.

Förolämpningarna mot Alexander ökade och spreds från främlingsfientliga sidor till sociala medier och hans blogg. Där har anonyma skribenter bland annat skrivit “åk hem till Afrika och klättra upp i ett träd och groffa i dig en banan” och “din närvaro smutsar enbart ner vårt vackra land”.

Svenska motståndsrörelsen ville ”hälsa på”

Alexander fick även e-post från nynazistiska Svenska motståndsrörelsen som frågade om de fick hälsa på honom.

– Då tyckte jag att det var ganska obehagligt att röra mig själv utomhus.

Nu har näthatet mot Alexander lagt sig men när det var som värst övervägde han att lämna politiken.

– Det var nära ett par gånger. Jag funderade på om det verkligen vara värt det här. Men jag tänker inte låta nazister och andra högerextremister vinna.

På Moderaternas länskansli i Uppsala oroar man sig för att kränkningar och hot på nätet kan leda till att färre unga vågar engagera sig politiskt.

– Bortsett från att såra och kränka människor finns det en risk över tid att människor inte står upp för vad de tycker, att de inte vågar säga vad de vill. Det är den långsiktiga, och för samhället, allvarliga effekten, säger Magnus G. Graner, förbundsordförande för Moderaterna i Uppsala län.

Trots det som hänt har Alexanders politiska engagemang vuxit den senaste tiden. Han kandiderar till kommunfullmäktige och deltar i att arrangera en antinazistisk demonstration i Uppsala senare i januari.

– Högerextremism och nazism är ett stort hot mot demokratin. Många känner inte till detta och vi måste alla gemensamt försöka stoppa det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer