Jan O. Lundström leder insatsen vid Nedre Dalälven. Foto: SVT/Biologisk myggkontroll

Myggbekämpningen pågår för fullt

Uppdaterad
Publicerad

Världseliten i myggbekämpning jobbar nu mot klockan för att bekämpa stickmygg kring Nedre Dalälven. ”Myggen är snabba så det gäller att skynda, skynda.”

De flesta har sommaren som favoritårstid, men det finns en surrande och stickande baksida. Särskilt påtaglig är den baksidan kring Nedre Dalälven.

Under veckan kämpar därför personalen från Biologisk myggkontroll, ett bolag ägt av de nio kommunerna kring Dalälven, för att begränsa blodsugarens utbredning.

– Vi följer vattensituationen noga och nu när det blev risk för översvämning gäller det att vara snabba, berättar verksamhetsledaren Jan O. Lundström.

Smarta myggor

De inledde med att undersöka området kring Dalälven som sträcker sig över sju kommuner, för att sedan sätta in sin bekämpning.

– Mygghonorna är riktigt smarta, de förutsätter var det kommer bli översvämning och i de pölarna finns gott om näring och inga djur som kan äta upp äggen.

Världselit

Därför gäller det för Jan och hans kollegor att vara snabba. Som tur var är de riktiga proffs, så pass att de åker runt till andra länder och ger råd om hur man bäst bekämpar mygg.

– Vi tillhör världseliten. Men det är bråttom bråttom, stickmyggslarverna växer väldigt snabbt och vi måste hålla tempot uppe. När de väl kläckts och lämnat vattnet är det kört.

Sprids med helikopter

Under veckan har helikopter spritt ut bekämpningsmedel över både Heby och Sala. Arbetet fortsätter under helgen, i morgon söndag hoppas Jan O. Lundström att de ska vara klara.

– Myggorna är så smarta att kläckningen synkroniseras. När äggen kläcks pratar vi om miljarder över det här området kring Färnebofjärden.

Blir det här ett myggår?

– Nja, vi gör vårt bästa för att det inte ska bli så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.