Foto: James Gathany/TT

Myndighetens uppmaning: Fånga myggor!

Uppdaterad
Publicerad

SVA startar i sommar ett nytt mygginitiativ där allmänheten ombeds hjälpa till med att fånga och skicka in myggor. Myndigheten vill undersöka om det etablerats nya arter i landet under den senaste tiden.

Statens veterinärmedicinska anstalt vill nu ha hjälp av allmänheten att kartlägga myggor. Myndighetens uppmaning: ”skicka in myggor till oss!”

– Vi vill ta reda på om det finns nya arter av mygg i landet, säger Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

LÄS MER: Ny upptäckt ska döda sjukdomsspridande myggor

Letar efter malariamyggor

SVA letar särskilt efter nilfebersmyggan.

– Förra sommaren hittade jag själv nilfebersmyggan i Skåne, för första gången i Sverige. Det är en mygga som kan sprida flera sjukdomar, och därför är vi intresserade av att få reda på var den finns.

Myggorna är potentiella bärare av nilfeber. Ett virus som i värsta fall kan leda till döden. Myggorna överför viruset till människor, efter att de plockat upp det av sjuka fåglar.

– Vi skulle vilja att folk som blir bitna av myggor skickar in myggor till oss på SVA för artbestämning. Personal från SVA kommer också att åka runt i sommar och leta efter den här myggan och andra spännande myggarter, säger Anders Lindström.

Utredning

Enligt Anders Lindström finns det däremot inga indikationer på att just nilfebern ska ha nått Sveriges gränser. Den sydligaste platsen man sett av febern är i Polen. Däremot vet man om att myggan lever här. bara inte i vilken utsträckning.

– Myggorna kommer till Sverige genom varutransporter. Lastbilar till exempel. Rent klimatmässigt finns det alla möjligheter för dem att spridas, inte minst i stan där det är lite varmare oftast.

Men hur farlig är myggan då?

– Myggan i sig är inte farlig, utan det är nilfebern som kan vara farlig. Men man behöver inte i nuläget vara orolig, det handlar snarare om att vi som myndighet vill vara förberedda och veta hur vi ska motverka spridning.

LÄS MER: Myggorna väntas bli färre i sommar

Myggor med konstiga ben

Vad ska man leta efter?

– Mörka myggor med randiga ben, det är alltid intressant. Men sen är det egentligen svårt att se skillnad på dem om man inte vet vad man letar efter, säger Anders Lindström.

Och hur ska man göra om man stöter på en mygga man tycker ser lite underlig ut?

– Fånga in den levande med en kopp och ett papper till exempel, sen frysa in den i en burk med lite papper och därefter posta den till oss på: SVA, MIK, Anders Lindström, 751 89 Uppsala.

Mygginsamlingen pågår juni – augusti 2017.

– Jag hoppas såklart att jag ska ha fått in några exemplar, oavsett om det är nilfebersmygga eller inte, i slutet av sommaren, säger Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.