Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Här lyser himlen upp – sedan smäller det i Bälinge. Foto: Privat

Mystiska explosionen väckte boende i Bälinge: ”Kraftig smäll”

Publicerad

Smällen väckte folk flera kilometer bort – men ingen tycks veta vad som hänt. Varken polis, seismologer, Försvarsmakten eller rymdforskare har svar.

Klockan 04.14 dundrade det i Bälinge- och Lövstalöttrakten. Flera grannar vaknade, men vad som orsakat smällen är fortfarande okänt.

– Det var en kraftig smäll och jag sprang ut och försökte se vad det var men såg inget. Samtidigt tänkte man på explosionen i Lövstalöt innan jul och var rädd för att det hade hänt något liknande igen, säger Rolf Rapp, som studsade ur sängen.

Polisen uppger dock att det inte rör sig om någon explosion.

– Vi har inte fått in någonting, säger Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson på polisen.

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med flera instanser som kan tänkas ha kännedom om smällen – men gått bet i jakten på svar.

På Svenska nationella seismiska nätet – som övervakar rörelser i marken – kan man inte se något utslag värt att notera. Det har inte heller varit några blixtar i området, enligt SMHI, och Försvarsmakten ska inte haft någon aktivitet i området vid tidpunkten.

Filmen: Ljus och smäll

SVT har tagit del av en övervakningskamera som fångar förloppet, först ett ljussken och därefter en hög smäll ett par sekunder senare. Vid Institutionen för fysik och astronomi avfärdar man teorin om en meteorit, likt den som föll i Enköping för tre år sedan.

– Av det du beskriver, kring ljus och ljud, är det inget från rymden utan något som skett på marken – troligtvis inom två kilometer från kameran, säger Eric Stempels, rymdforskare vid Uppsala universitet.

I klippet ovan: Här lyser himlen upp – sedan smäller det i Bälinge.

Vet du mer? Kontakta reportern nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.