De döda kajorna hittades vid Kungsängsesplanaden. Foto: Google maps/Uppsala kommun

Mystiska kaj-döden – ”Aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har fått in flera anmälningar om döda kajor på samma ställe vid Kungsängsesplanaden. Nu ska dödsorsaken utredas. ”Det är lite mystiskt”, säger viltvårdaren Håkan Bolk.

Ett tiotal döda fåglar ska ha påträffats av allmänheten i förra veckan.

– Jag reagerade på att det var många döda fåglar på samma ställe. Det är lite mystiskt. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger Håkan Bolk, viltvårdade hos Uppsala kommun.

Dödsorsaken ska utredas

En av de döda fåglarna har förts till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att utreda dödsorsaken.

– Vi vet inte vad de har dött av. Nu ska vi undersöka inre organ mikroskopiskt för att se om man ser några förändringar, säger Gete Hestvik, biträdande statsveterinär.

Uppdatering 22/7: SVA är klar med sina undersökningar. Det är fortsatt oklart exakt vad fågeln har dött av. Man söker nu efter ett laboratorium i Europa som kan genomföra en toxikologisk undersökning av fågeln för att se om den eventuellt kan har blivit förgiftad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.