Mystisk signal förbryllar forskare i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Seismologer i hela världen förbryllas just nu av en mystisk signal. Signalen har gett utslag på seismologiska mätstationer, men det påminner inte om något som forskarna sett tidigare.– Det är väldigt spännande, säger Björn Lund, seismolog vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala Universitet.

Seismologer från hela världen har gått samman för att jämföra signalerna som registrerats. Man har uteslutit att det skulle handla om en jordbävning, jordskrev eller kärnvapenexplosion.

– De flesta verkar överens om att det är någon sorts vulkanisk aktivitet, men av någon sort som vi inte sett tidigare. Det är en väldigt tydlig signal, säger Björn Lund.

Gav utslag på samtliga mätstationer i Sverige

Signalen registrerades den 11 november men lyckades gå obemärkt förbi forskare i hela världen under två veckors tid.

– Ja, det kan tyckas märkligt. Men vi letar ju efter signaler som kommer från jordbävningar. Man sitter inte och tittar för hand utan det är ett system som gör sökningarna automatiskt, säger han.

Han beskriver signalen som en frekvent ljudvåg som pågått i mellan tjugo och trettio minuter. Den var så pass stark att den givit utslag på samtliga mätstationer i Sverige.

Kammare som kollapsade

Epicentrum för signalen var under havsbotten, nordväst om Madagaskar nära en mindre ö som heter Mayotte. Det är en vulkanisk ö som ligger i ett område där det varit många jordbävningar, men Mayotte har inte haft utbrott på över 4 000 år.

– En teori är att magma har tryckts ut ifrån en så kallad magmakammare till en spricka eller en gång i sidan av jordskorpan. Sedan tror man att den här magmakammare kollapsat. Men precis hur det har gått till kommer vi nog inte att få reda på, säger Björn Lund.

Har fått frågor om utomjordiskt liv

Tidigare i veckan skrev National Geographic om händelsen, vilket gjorde att nyheten blev vida spridd över världen. Det tog inte heller lång tid innan vilda spekulationer om orsakerna till signalen spreds.

– Jag har fått flera frågor från reportrar om signalen skulle kunna ha med utomjordiskt liv att göra eller om det skulle kunna vara något enormt vattendjur. Men jag tror att vi kan konstatera att det skulle vara väldigt osannolikt med tanke på att vibrationen kom innefrån jorden och inträffade långt under havsytan, säger Björn Lund och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.