Naturistbadet i Fjällnora stängs Foto: Magnus Hellström/SVT

Upprörda känslor bland nudister – nakenbadet i Fjällnora stängs

Uppdaterad
Publicerad

Fjällnoras naturistbad kommer att stängas. Utrymmet behövs för klädbadare anser Uppsala kommun som på grund av coronapandemien ville stänga nakenbadet redan till sommaren. Det förslaget har man dock dragit tillbaka och nu ska flytten ske i samråd med naturistföreningarna.

Snart är det färdigbadat för nakenbadarna i Fjällnora. Uppsala kommun har i sin badplan beslutat att försöka hitta en ny badplats för naturistbad.

– Barnfamiljer känner sig inte välkomna där vuxna människor går nakna. Det är inte en allmänt accepterad miljö i dagsläget, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande i Gatu- och samhällsmiljönämnden.

Beslutet uppskattas inte av nakenbadarna i Fjällnora.

– Det är fantastiskt att bada utan badkläder, man känner sig fri. Men nu ska dom ta badet ifrån oss och det är väldigt upprörande, säger Mia Sandberg som varit nakenbadare i två år.

Kommunen backar – men ursprungsplanen består

Planerna var att stänga redan till sommaren på grund av coronapandemin men det beslutet har kommunen backat på, uppger Rickard Malmström (MP). Beslutet att nakenbadarna måste flytta på sig så småningom är dock redan fattat. Orsaken är att Uppsala växer och skapar ett högre tryck på Uppsalas badplatser.

– Vi ska försöka hitta en erättningsplats men vi kommer nog inte att kunna erbjuda samma exklusivitet i framtiden, säger Rickard Malmström (MP)

– Vi tycker att även minoriteter har rätt att finnas i ett juste och demokratiskt samhälle, menar Olle Strand, ordförande i  Naturistföreningen Badstugan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.