Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljö- och hälsoskyddsnämnden tvingar fram skolstängning – kritisk mot Skolfastigheter Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nämnden vill tvinga fram skolstängning – kritisk mot Skolfastigheter

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten mellan Miljö- och hälsoskyddsnämnden och Skolfastigheter om mögeldrabbade Kvarngärdesskolan fortsätter. Under måndagen stod det klart att beslutet att evakuera skolan inte längre gäller. Men skolan borde ha stängts tidigare anser Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande.

Planen var att Kvarngärdesskolans 620 elever ska splittras upp till vårterminen och få sin skolgång i andra skolor, i väntan på att en modulskola kan stå klar till höstterminen 2022.

Med hot om vite ville kommunens Miljö- och hälsoskyddsnämnd tvinga det kommunala bolaget Skolfastigheter att stänga Kvarngärdesskolan vid årsskiftet. Nämnden menar att bolaget inte gjort tillräckligt.

– Vi tycker att skolan borde ha sanerats eller evakuerats tidigare, säger Klara Ellström (MP), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Har ni själva gjort vad som står i er makt?

– Vi behöver titta på om vi kunde gjort något annorlunda, säger Klara Ellström (MP), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

”Åtgärder har vidtagits”

Skolfastigheter har inte låtit sig intervjuas av SVT men skriver i ett mejl:

”De identifierade fuktskadorna har påträffats i ytterväggarna. 2017 genomfördes luftprover i inomhusmiljön som inte påvisade några onormala värden. Skolfastigheter har dock idag mer kunskap om och bättre rutiner för denna sorts skador på fastigheterna, och kan konstatera att ett luftprov inte var tillräckligt för att identifiera risker i inomhusmiljön. Ett flertal riskminimerande åtgärder har dock vidtagits. Dessa åtgärder bedöms vara tillräckliga för att säkra inomhusmiljön fram till att skolan ska evakueras sommaren 2022.”

Måste inte stänga vid årsskiftet

Under måndagen beslutade Mark- och miljödomstolen att miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut att förbjuda Skolfastigheter att använda Kvarngärdesskolan för skol- och fritidsverksamhet tills vidare inte ska gälla.

Mark- och miljödomstolens beslut innebär att skolan inte behöver stänga redan 1:a januari. Beslutet om huruvida skolan överhuvudtaget behöver stänga kommer senare.

– Det är ett beslut under rättegång och vi har inte prövat stängningen i sin helhet, säger Felizia Wiker, tingsnotarie vid Mark- och miljödomstolen i Nacka. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.