Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag bröt ihop” – Arina Zaher om beskedet att hennes vän Soha Saad hade dött i sprängdådet i Fullerö. Foto: Evindar Akdogan / SVT

Nära vännen till Soha i Fullerö: ”Hennes död får inte vara förgäves”

Uppdaterad
Publicerad

24-åriga Soha Saad dog efter ett sprängdåd i Fullerö norr om Uppsala. Hon var ytterligare ett oskyldigt offer i den eskalerande våldsvågen i Sverige.

– Att hon drabbades får inte vara förgäves. Det kan vi inte blunda för, säger Arina Zaher, som var nära vän till Soha Saad.

Arina Zaher och Soha Saad lärde känna varandra på gymnasiet för ett par år sedan när de gick i samma klass.

Arina Zaher har svårt att ta in att vännen är borta.

– Hon var godhjärtad och måldriven. Och det är det som gör så himla ont, säger hon.

Sara Samara var tidigare skolkamrat med 24-åriga Soha Saad som dog i sprängdådet i Fullerö. Foto: Privat/Antonios Antoniadis

En bekant till Soha Saad är Sara Samara. De gick först grundskolan tillsammans, sen studerade de även samtidigt på Uppsala universitet.

– Jag kan relatera så mycket till henne. Vi är uppvuxna i samma område, har samma bakgrund och valt samma yrke. Jag vill att hon ska bli ihågkommen och inte bara en till siffra i statistiken.

I ett uppmärksammat inlägg på sociala medier, som hade vid 11-tiden på lördagen, drygt 33 000 gilla-markeringar och över 800 kommentarer, skriver hon om Soha.

– Jag var så arg, chockad och ledsen när jag fick veta att det var hon så jag ville bara ventilera och skriva ner mina känslor. Sen vaknade jag i morse och såg att jättemånga människor hört av sig och reagerat på mitt inlägg, säger hon.

Soha var nyexaminerad lärare. Även Sara Samara jobbar inom skolan.

– Jag kommer att fortsätta använda min röst och lära mina elever hur viktigt det är att göra sig hörd. Det är det minsta jag kan göra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.