En stor del av Uppsalas busskurer tas bort: ”Förstår att det kan skapa missnöje”

Publicerad

Planerar du att vänta på bussen i regn? Då kan det bli en blötare upplevelse än vanligt. 107 busskurer i Uppsala kommun kommer nämligen att försvinna inom kort.

– Vi förstår att det kan skapa missnöje, men vi kommer naturligtvis att försöka ersätta så många som möjligt av dem, säger Dennis Solid, chef för infrastrukturenheten vid Region Uppsala.

Sedan 1992 har JCDecaux stått för väderskydd till hållplatserna i Uppsala kommun. Det är deras busskurer som monteras ned med start den 16 maj.

– Det är tråkigt och ingenting som vi önskar, säger Malin Otterström, kommunikationschef på företaget.

I januari i år gick avtalet mellan JCDecaux och Uppsala kommun ut. Region Uppsala och kommunen har gjort en ny upphandling av väderskydd som har överklagats till förvaltningsrätten och därmed kan den inte börja gälla förrän det finns ett rättsligt avgörande.

– Vi har olika syn på lagligheten i den nya upphandlingen och därför vill vi få den prövad, säger Malin Otterström.

– Från kommunens sida ska vi göra en affärsmässigt bra upphandling för allmänheten och vi tycker att den ligger inom lagens ramar, säger Sampo Hinnemo, trafikplanerare vid Uppsala kommun.

Tillfälliga busskurer på ingång

Parterna har inte heller lyckats enas om någon provisorisk lösning som kan gälla under den tid som upphandlingen prövas i domstol.

I Uppsala finns det totalt 279 busskurer i glas – varav 107 stycken ägs av JCDecaux. I väntan på vad utfallet av överprövningen blir kommer Region Uppsala att sätta upp tillfälliga busskurer på – till att börja med – ett 40-tal platser i Uppsala.

– Det kommer att ske så fort som möjligt, säger Dennis Solid vid Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.