Enligt en undersökning som Folkhälsomyndigheten gjort lider i genomsnitt 45 procent av nackbesvär i Uppsala län. Foto: TT

Nästan hälften har nackbesvär i Uppsala län

Publicerad

I Uppsala län har i genomsnitt 45 procent av invånarna värk i nacke och axlar. Det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten gjort.

Enligt Folkhälsoenkäten 2016 ligger rikssnittet för nackbesvär på 47 procent. Den största ökningen har skett bland 19 – 29 åringar.

– Två tredjedelar av befolkningen får någon gång problem med sin nacke. De allra flesta har ospecifika nackbesvär. Det är också vanligt med whiplashskador, säger Anneli Peolsson, sjukgymnast och professor vid Linköpings universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Nästan hälften i Uppsala län

I Uppsala län uppger 54 procent av kvinnorna och 37 procent av männen att de haft nackbesvär mellan år 2013 – 2016. I genomsnitt blir siffran 45 procent.

– Nackbesvären kommer nog att öka i vårt moderna liv, eftersom allt fler håller på med paddor och datorer. Det är en stor belastning för nacken att sitta framåtböjd. Ofta får man problem med huvudvärk och yrsel också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.