Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nathalie berätta om ”scratchers”, ett annat ord för hemmatatuerare, i klippet ovan. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Hemmatatueraren Nathalie: ”Förstår inte hur folk tänker”

Uppdaterad
Publicerad

Nathalie från Älvkarleby kommun är en av dem som tatuerar folk i hemmet, men hon använder EU-godkända färger och tar hygienen på allvar.

– Det är bättre att spendera lite extra pengar och ha ryggen fri, säger hon.

Nathalie fick sin första tatueringsmaskin när hon var 16 år. Nu är hon i 20-årsåldern och har gått som lärling på en tatueringsstudio i ungefär ett år.

Hon säger att hon under tiden gör som flera andra aspirerande tatuerare och övar på kunder även hemma i lägenheten, men att hon är noggrann med produkter och hygien.

– Jag tänker mycket på nickel och sådana grejer som kan vara känsligt för huden. Det som jag absolut måste kolla på är EU:s krav och att de är godkända. Då vet jag att det inte kommer vara några komplikationer från min sida, säger hon.

Risker med hemmatatuerande

Läkemedelsverket har varnat för att personer som utför tatueringar i hemmiljö utsätter sig och andra för allvarliga risker. Det handlar bland annat om icke godkända färger som säljs till hemmatatuerare.

Nathalie känner igen problematiken och berättar om en person som bröt upp en bläckpenna och använde synål för att göra en tatuering.

– Jag förstår inte hur det kan klicka bra i huvudet att stoppa i pennbläck i huden med en synål som inte steriliserats. Jag är säker på att riktiga tatuerare har åsikter om mig och det jag gör också men det där är ju på en helt annan nivå.   

Den summa Nathalie tar av kunderna för att täcka tid och materialkostnader när hon tatuerar hemma betalar hon ingen skatt på – därför vill hon vara anonym.

Hör henne berätta om ”scratchers”, ett annat ord för hemmatatuerare, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.