Många mobbare har föräldrar som är aggressiva, bestraffande och avvisande. Foto: TT

Nedlåtande föräldrar ger mobbande barn

Uppdaterad
Publicerad

Barn vars föräldrar är nedlåtande och hånfulla mot dem löper större risk att själva bli mobbare – eller mobbningsoffer. Det visar en ny studie av Uppsalaforskaren Håkan Stattin.

Enligt forskarna ger studien en ökad förståelse för hur föräldrars beteende kan hindra tonåringar från att utveckla bra relationer med jämnåriga.

Många mobbare har föräldrar som är aggressiva, bestraffande och avvisande. En forskargrupp från Sverige, USA och Kanada har nu identifierat ytterligare en form av föräldraskap – de som är direkt nedlåtande mot sina barn. Dessa föräldrar använder nedvärderande och förminskande uttryck för att förolämpa och frustrera barnet, utan någon uppenbar provokation från barnets sida.

– Det kan handla om hur föräldrar bemöter sitt barns öppenhet. Att man svarar med kritik, sarkasm eller förminskande. Utsätts du för det som ung blir du förbannad och aggressiv. Det gör att barnen kommer att kämpa med emotionell reglering, säger Håkan Stattin, professor emeritus vid Uppsala universitet och ansvarig för studien.

Saknar en kontroll

Följden blir att barnen får svårt att hantera sina känslor. Är de arga gör de saker som de egentligen inte vill, de saknar den kontroll som de flesta andra har, säger Stattin.

– Har ungdomar föräldrar som är hånande eller föraktfulla blir de aggressiva och tar ut det på andra, i form av mobbning.

Forskarna har följt 1 409 barn under tre år i årskurs 7–9 i Sverige. Det viktigaste som studien tillför är att den kan förklara mekanismen bakom varför barn i vissa föräldrahem blir mobbare, och varför andra inte blir det, enligt Håkan Stattin.

– Tidigare har man inte förstått hela kopplingen mellan vad som händer hemma och i skolan. Här har vi kunnat se hela kedjan. Den startar med föräldrars beteende som gör att barnen inte kan kontrollera sin aggression, och det sätter då avtryck i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer