Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: TT

81-åringen tackar nej till Ebba Busch – ingen förlikning

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten om KD-ledaren Ebba Buschs husköp ser ut att gå till rättegång i höst. Den 81-årige mannen som skrev på ett köpekontrakt i somras säger nej till det bud som Busch lämnade efter den muntliga förberedelsen i Uppsala tingsrätt i förra veckan.

– Jag har pratat med 81-åringen och vi har lämnat vårt svar till tingsrätten. Han säger nej till budet. Han säger att huset är det enda minne han har kvar. Det handlar inte om pengar, säger 81-åringens juridiske ombud Johann Binninge till SVT Nyheter.

Förra veckans muntliga förberedelse i domstolen slutade med att Ebba Busch och den 81-årige mannen gav varandra var sitt bud att fundera på. Enligt Johann Binninge handlade det från Buschs sida om att betala ytterligare en summa till 81-åringen för att få köpa huset.

81-åringen å sin sida erbjöd sig att stå för Ebba Buschs juridiska kostnader samt ytterligare en summa för att hon skulle dra tillbaka kravet på huset.

Ser ut att gå till rättegång

Nu har 81-åringen bestämt sig. Han säger nej till budet från Busch och därmed ser det hela ut att gå till en tre dagar lång rättegång i Uppsala i oktober. Det var den tidsplanen tingsrätten gjorde i förra veckan. De båda parterna räknade då med att kalla ett 15-tal olika vittnen till den förhandlingen. 

– Men 81-åringens bud till Busch står förstås kvar. Att hon får betalt för sina rättegångskostnader, samt ytterligare en summa, mot att hon avstår huset, säger Johann Binninge till SVT Nyheter. 

Ebba Busch hänsvisar till sin advokat Katrin Björklund:

– Min klient är fortsatt öppen att förhandla och ta ställning till  nya bud. Vår inställning är att min klient har rätten på sida vilket tydligt kommer att framgå om rätten tvingas pröva frågan i höst, säger Katrin Björklund till SVT Nyheter.

Är ni beredda att gå till rättegång?

– Om det är nödvändigt så finns inget annat  alternativ, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.