NFC får kritik från åklagare för sena analyssvar

Uppdaterad
Publicerad

Lång väntan på analyssvar från NFC har länge försenat utredningar och åtal i Sverige. Men när en omorganisation sjösattes, för att få bukt med problemen, tog det stopp. Nu säger åklagare att man till och med slutat skicka in vissa bevis.

Nationellt forensiskt centrum (NFC) är polisens kriminaltekniska analysorgan. De servar hela Sverige med svar på allt från blodanalys till fingeravtryck och provskjutning av vapen. Men i en värld där allt fler brottsutredningar är beroende av kriminaltekniskt bevismaterial har svarstiderna blivit allt längre och åklagare har nu gått så långt att visst bevismaterial inte ens skickas in.

– Vi gör en avvägning i allt fler fall. Kommer vi kunna hålla en person häktad så länge som ett väntat provsvar kan tänkas ta? Står den häktningstiden i proportion till brottet? Det är sådana frågor vi brottas med i många utredningar, säger Anne Sjöblom, åklagare i Uppsala.

Fyra kritiska följder

När SVT Nyheter ställde frågor om NFC:s betydelse för Åklagarmyndigheten och hur allt fungerar, mejlade hon ut en förfrågan till sina kollegor på Åklagarmyndigheten för att få en mer enhetlig bild. Svaren lät inte vänta på sig. Kortfattat handlar det om fyra kritiska konsekvenser av NFC:s långa svartider. Punkter som de flesta åklagare känner igen:

  • Extremt långa häktningstider vid grova brott eftersom analyssvaren oftast är avgörande bevis
  • Vid mindre allvarlig brottslighet släpps misstänkta ur häktet, där annars skulle varit kvar, eftersom provsvarstiden inte står i proportion till brottet
  • Åtal väcks utan all bevisning på plats
  • Bevisning skickas inte ens in i vissa fall eftersom svaren ändå inte kommer fram i rimlig tid

Anne Sjöblom menar att det blir ett risktagande i tingsrätten.

– Vi går dit, chansar och hoppas att svaren hinner komma i tid till en hovrättsrunda, säger hon.

NFC omorganiseras

För att komma till bukt med problemen lanserade NFC en omorganisationsplan under hösten 2019. Tanken var och är att öppna åtta nya lokala NFC-labb utöver de som finns på plats sedan tidigare (Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö).

– Jag delar åklagarnas kritik. Det är horribelt som det är idag men det är ju därför vi gör den här omorganisationen. För att på sikt få ner analystiderna. Men det görs inte över en natt, säger Sven Kihlgren, enhetschef vid NFC.

NFC

Nationellt forensiskt centrum (NFC) ansvarar för den forensiska verksamheten inom Polisen.

Exempelvis görs analyser av blodspår, dna, fingeravtryck, vapen och kemiska ämnen.

NFC finns på fyra orter: Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.