Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inte ens klasskompisarna vet hur kända Nika och Sara Forghani Asl är. ”Det är som att vi lever två liv, ett normalt i Sverige och ett kändisliv i Iran”. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Okända i Uppsala – men i Iran är Nika och Sara Forghani superstjärnor

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala är det ingen som höjer på ögonbrynen när de går förbi – i Teheran springer fansen efter tvillingarna för att ta en bild med dem.

Nu hoppas Gottsundasystrarna Nika och Sara Forghani Asl, kända från den populära tv-serien ”Paytakht”, på fred i hemlandet.

– Det är jobbigt att inte kunna göra någonting.

Sedan Nika och Sara Forghani Asl var tio år gamla har de skådespelat i den iranska tv-serien ”Paytakht”, som handlar om en fattig familj från landsbygden som flyttar in till huvudstaden Teheran.

Serien blev populär och direkt kom kändiskapet – som nu vuxit till nivån att de inte kan visa sig i Iran utan att fans ropar efter dem på gatorna.

Två miljoner följare

Även på sociala medier märks storleken på systrarnas fanskara. Bara på Instagram har de tillsammans nära två miljoner följare, att jämföra med Bianca Ingrosso som har 1,3 miljoner.

– I början tyckte jag att det var konstigt, det var svårt, men man vänjer sig. Idag tycker jag att det är kul, säger Nika Forghani Asl och Sara fyller i:

– Det är som att vi har två liv, ett normalt i Sverige och ett kändisliv i Iran.

Det var för två år sedan – när covidpandemin pausade serien – som systrarna flyttade till Uppsala och nu studerar 18-åringarna på Rosendalsgymnasiet.

Stöttar protesterna

Tanken var att återvända några månader till Iran för att fortsätta tv-inspelningarna, men de planerna har lagts på is i och med de enorma protesterna i landet som bröt ut när 22-åriga Mahsa Amini dog efter att ha gripits av Irans sedlighetspolis för att inte ha täckt håret tillräckligt.

– De kämpar för frihet, säger Nika Forghani Asl.

– Det är svårt för oss att vara utanför landet och inte kunna göra någonting. Vi hoppas att det blir bra snart.

I klippet ovan berättar systrarna mer om sin karriär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.