Uppväxten i Enköping var utmanande på många sätt för Em och Noah, som nu hoppas att det ska bildas fler mötesplatser för hbtqi-personer. Foto: Ellen Pan

Noah växte upp som trans i en småstad: ”Känner mig otrygg”

Publicerad

20-åringarna Noah Giertz och Em Forslund från Enköping beskriver uppväxten i en mindre stad som ”kaos”. De menar att det finns ett stort behov av mötesplatser för hbtqi-personer utanför storstäderna.

– Jag känner mig otrygg på platser där det är mest heterosexuella personer. Om någon får reda på att jag är trans och gay så kan jag hamna i trubbel, säger Noah.

I nuläget finns det bara en enda mötesplats för hbtqi-personer under 30 år i hela Uppsala län, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Em Forslund, som kom ut som icke-binär i tonåren, har kämpat i flera år för att försöka få ihop en samlingsplats.

– Det finns jättemycket behov, vilja och engagemang. Men det är väldigt svårt att hitta lokal och ha energi och ork, förklarar hen.

”Alla känner alla”

Att växa upp som hbtqi-person i ett mindre samhälle kan vara ensamt. Ofta bemöts man av mycket okunskap och fördomar, berättar Noah.

– Alla känner alla. Säger du till en person att du är gay så vet hela staden det om en vecka.

I klippet berättar Em och Noah mer om hur det är att växa upp som hbtqi-person i en mindre stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.