Nordsydliga skärgårdslinjen kan bli permanent

Uppdaterad
Publicerad

Den nordsydliga skärgårdslinjen, som trafikerat till Arholma i norr och till Nynäshamn i söder under sommarsäsongen, föreslås bli permanent.

Alliansen i Stockholms läns landsting föreslår att göra den nordsydliga skärgårdslinjen permanent. Detta efter att ha utvärderat sträckan som gått på försök sedan 2015.

Till grund för förslaget ligger bland annat det faktum att sträckan slagit passagerarrekord varje testår. Under 2017 hade linjen drygt 15.000 passagerare under den aktuella sommarsäsongen.

– Jag är övertygad om att linjens popularitet kommer att öka ytterligare när boende, resenärer och företagare kan planera långsiktigt, säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd i Stockholm.

Arholma nedåt

Linjen trafikerar längs Roslagskusten Från Arholma och nedåt och vidare söderut från Stockholm mot Nynäshamn. Linjen trafikerar även Sandhamn.

Enligt landstingets tjänstemän är insatserna för att göra linjen permanent förhållandevis små, i och med att rutiner och avtal redan finns.

Kostnaden

Den eventuella kostnaden för bedöms som hanterbar. Dock beror det på när linjen är tänk att trafikera, samt vilka faktiska avtal som linjen kommer ligga under. Dock ska allt falla under budget enligt landstinget.

I nästa vecka ska trafiknämnden i landstinget ta beslut om förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.