Foto: Maria Masoomi/Jeanette Hägglund

Noruz mobarak – så firas det iranska nyåret

Uppdaterad
Publicerad

Orden bubblar ur matentreprenören och Uppsalabon Maria Masoomi när hon berättar om nyårsfirandet i hemlandet Iran.

– Det är nästan som julafton, men tio gånger värre, säger hon.

I dag, måndag, på vårdagjämningen klockan 11:28:40 infaller det iranska nyåret: noruz. Ordet betyder ny dag och högtiden har firats i över 3.000 år.

– Man börjar pussas, kramas och vråla. Nästan på samma sätt som när man skjuter raketer på nyår, säger matentreprenören Maria Masoomi som har sina rötter i Iran men som har bott i Uppsala sedan många år tillbaka.

Blommande fruktträd

Hon berättar med värme om nyårsfirandet som pågår i två veckor och som är en mycket vacker period i Iran med blommande citrus- och körsbärsträd.

– Man säger gott nytt år (noruz mobarak) under de kommande tretton dagarna. Under alla dessa dagar besöker man släktingar, vänner, kollegor...

När man går hem till någon är det alltid en massa gäster. Iran är nästan stängt under de här två veckorna, berättar hon.

Sju sorters kakor

Maria Masoomi menar att firandet är lite som julafton men tio gånger större. Precis som på julen äter man en massa godsaker.

– Man bjuder på jättegoda bakverk, sju sorters kakor. Det är en tävling mellan iranska kvinnor, det är status och prestige att duka fram fint med de godaste bakverken men också nötter och frukt.

Hon berättar att man också dukar upp det så kallade Hafstin-bordet med sju symboliska saker från naturen.

Lönsamt för de yngre

För många kan det bli en kostsam högtid eftersom man ger pengar till barn och ungdomar.

– Det är lönsamt att besöka gamla släktingar, säger Maria Masoomi och skrattar.

Det är också en tid för försoning.

– Man ska förnya sina relationer, be om ursäkt om man har varit dum mot någon, säger Maria Masoomi.

”Kakor är ett måste”

Hur ska du fira i dag?

– Jag ska ha ett möte – det är så när man är invandrare. Det känns lite vemodigt att mina syskon är samlade hos mamma. Här blir det inte äkta.

Men Maria Masoomi har i alla fall laddat med några godsaker.

– Jag har kakor. Det är ett måste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.