Foto: TT/SVT

Nu är det slut med gratis parkering i Fålhagen

Uppdaterad
Publicerad

I hopp om att öka framkomligheten för bland annat boende och räddningstjänst, har Uppsala kommun från och med idag, infört parkeringförbudsområden i stadsdelarna Fålhagen och Höganäs.

– Det som är den stora skillnaden är att vi nu visar var man får parkera istället. Det innebär inte att det är förbjudet helt och hållet.

Varför behöver man införa ett förbud på det här sättet?

– Vi behöver minska på gatuparkeringen generellt i Uppsala. Handlar inte om att ta bort utan att ge utrymme för kollektivtrafik, cyklister och boende i områdena, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnd

Johan Lundqvist (MP) Foto: SVT

en i Uppsala kommun.

Han säger att det också beror på att många som pendlar in till Uppsala för att jobba, väljer att ställa sina bilar i Fålhagen. Det för att det tidigare varit gratis på flera platser, men som gjort gatorna trånga.

Hiss och diss av boende

– Med de här nya reglerna så hoppas vi att det blir enklare att hitta parkeringsplats och att det blir rotation på platserna, säger Johan Lundqvist (MP).

Men boende i området tycker både ris och ros om de nya parkeringsreglerna.

– Visst behöver det röjas upp. Men jag hade personligen sett en lösning med tid, att man får några timmar att stå på helt enkelt, säger Clemens Lillesköld.

Clemens Lillesköld. Foto: SVT

– Det är jättemycket värt när familj kommer och hälsar på att det finns parkering tillgänglig som inte kostar, så det är synd, säger Sofie Wahlberg.

Boende i området får ett särskilt parkeringstillstånd för 400 kronor i månaden för att parkera på gatan.

Sofie Wahlberg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.