Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna har pratat med alla utom Sverigedemokraterna, berättar Helena Proos (S). Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo

Nu är styret klart för Region Uppsala – S i opposition

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Region Uppsala har kallat till pressträff under tisdagen. Enligt Socialdemokraterna stod det klart i slutet av förra veckan att det inte blir något maktskifte. Däremot lämnar Miljöpartiet styret.

– Vi har valt att lämna förhandlingen – då vi inte ville söka aktivt stöd av SD, säger Hans Wennberg (MP).

– Det är tråkigt att mandaten inte räckte för att lösa det på ett bättre sätt.

Miljöpartiet söker i stället samverka med S och V.

Regionvalet 2022 Uppsala

– Vi är nyfikna på hur den ”nyuppståndna” alliansen kan tänka sig att styra när det krävs ett stöd av Sverigedemokaterna. De är beroende av dem för att få igenom sina beslut, framförallt budgeten.

Allianspartierna (M, L, C och KD)  samlar 39 mandat i regionfullmäktige och SD 14.

”Har verkligen försökt”

SVT Nyheter Uppsala har sökt Emilie Orring (M) som låter hälsa att hon inte kommenterar något innan pressträffen på tisdagen.

Inte heller Kristdemokraternas Björn-Owe Björk vill kommentera.

Men Socialdemokraternas regionstyrelsekandidat Helena Proos konstaterar att man nu kastar in handduken:

– Vi har verkligen försökt och fört samtal med alla utom SD, men vi har inte lyckats, säger regionrådet Helena Proos (S).

– Det känns otroligt tråkigt. Vi hade goda chanser att göra något bra. S och V gick fram båda två. Väljarna har varit tydliga och visat stöd, men inte tillräckligt så att vi kunde nå egen majoritet, säger hon.

SD röstar aktivt

SD:s partigrupp i Uppsala län har ställts inför valen att lägga ned rösterna – vilket skulle innebära att de rödgröna vinner – och rösta för Emilie Orring (M).

– Vi har beslutat att aktivt rösta för Orring. Vi tycker att det förslaget som lagts från de borgerliga redan i våras att man utökar arbetsutskotten och att vi kommer in där är en jättebra lösning. Om vi kan få den genom att rösta på dem så är vi nöjda så här långt, säger regionrådet Christer Olsson (SD).

Den nya regionstyrelsen ska väljas av regionfullmäktige nu på onsdag.

Så blev mandatfördelningen i Region Uppsala efter valet 2022. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet