Foto: SVT

Nu blir heltid norm

Uppdaterad
Publicerad

En jämställdhetsreform som ska göra Uppsala kommun till en attraktivare arbetsgivare och öka kvaliteten inom den offentliga sektorn, så presenterar det rödgröna styret sin heltidsreform.

Rätten till heltid var ett rödgrönt vallöfte i 2014 års valrörelse och nu infrias alltså löftet som går ut på att samtliga kommunanställda ska erbjudas att jobba heltid.

– Det är glädjande att vi äntligen kommer igång med det här, vi har ju jobbat med den här frågan i tio år, säger Vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau.

Ska gå att jobba deltid

I ett första steg kommer 1400 anställda inom Vård och omsorg att få frågan om de vill gå upp till heltid från och med nästa år. De medarbetare som vill fortsätta att jobba deltid kommer att kunna göra det genom att vara tjänstlediga på deltid.

Inom två år ska samtliga kommunanställda medarbetare ha fått erbjudande om att gå upp till heltid.

Attraktivare arbetsgivare

Syftet med satsningen är att dels att göra kommunen till en attraktivare och modernare arbetsplats, dels att förbättra medarbetarnas arbetssituation och hälsa.

Man menar att fler heltidsanställda kommer att kunna göra bemanningen stabilare, underlätta vidareutbildning av personalstyrkan samt göra det lättare att rekrytera nya medarbetare.

Jämställdhetsfråga

– Det är en väldigt viktig jämställdhetsfråga eftersom det är många fler kvinnor än män som jobbar deltid. Vi ser också att det främst är kvinnodominerade yrken som har deltidstjänster, konstaterar Ilona Szatmari Waldau.

Genom att erbjuda heltid som norm hoppas man kunna förbättra kvinnors levnadsvillkor och på sikt deras pensioner.

– Det här gör att vi får ett mer hållbart arbetsliv där människor kan leva på sin lön, vi vill inte att folk ska fastna i deltidsfällan, säger Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell.

Kombinationstjänster

Den nya heltidsnormen innebär att kommunanställda kan bli tvungna att jobba på flera olika arbetsplatser samt utföra olika typer av arbetsuppgifter.

Enligt kommunen berörs 2700 anställda av reformen. Om samtliga deltidsanställda skulle gå över till heltid beräknas kostnaden bli omkring 180 miljoner kronor om året. Samtidigt uppger Miljöpartiet att kommunen förväntas kunna spara miljonbelopp på minskade utgifter för vikarier och övertider.

Alliansen nöjd

Från oppositionens håll anser man att det är på tiden att reformen genomförs.

– Vi anser att det är bra att detta äntligen återinförs, det har redan tagit alldeles för lång tid för den rödgröna majoriteten. Kommunens anställda förtjänar goda arbetsvillkor och trygga anställningar, därför måste de som önskar gå upp till heltid få det. Detta var något som Alliansen arbetade för redan år 2012 och införde år 2013, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer