SVA i Uppsala erbjuder hjälp med coronaanalyser. Foto: Magnus Aronsson/SVA

Hjälpen erbjuds från Uppsala – kan köra stora mängder coronatester

Uppdaterad
Publicerad

Såväl SVA i Uppsala som Uppsala universitet erbjuder nu betydande hjälp med coronaanlyser. De båda instanserna uppger att de skulle kunna bistå med större mängder tester.

– I princip skulle vi kunna köra igång imorgon, säger Henrik Ericsson, avdelningschef SVA.

Under helgen gick SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, i Uppsala ut via sociala medier med att de kan erbjuda hjälp med analyser av coronaprover.

– I grund och botten är allt uppe och rullar. Vi har ju en stor kapacitet att köra rutinprover – det gör vi till vardags. Det känns naturligt att gå in och stödja, säger Henrik Ericsson, avdelningschef vid mikrobiologiska avdelningen på SVA.

Coronaviruset i Uppsala

Ett ”av de större sjukhusen” i Sverige nappade direkt – dock inte Akademiska sjukhuset:

– Vi har fått en konkret förfrågan efter vi gick ut på twitter. Vi måste stämma av med Socialstyrelsen – så att de inte tycker vi ska rikta resursen åt ett annat håll.

Enligt Henrik Ericsson har man sedan tidigare fört diskussioner med Region Uppsala.

Ingen brist på testkit

SVA analyserar redan i dag en annan variant av just coronaviruset. Mikrobiologiska avdelningen har 140 medarbetare – och då SVA är en del av totalförsvaret har även Försvarsmakten erbjudit sig hjälpa till med personal. Hur många tester de skulle kunna analysera är hemligt – men det handlar om stora mängder.

Det råder brist på själva testerna?

– Vi har en ganska god tillgång även på sådant, säger Henrik Ericsson, SVA.

Forskare vid bland andra Uppsala universitet signalerade i en debattartikel i Dagens Nyheter på söndagen att de skulle kunna analysera stora mängder coronaprov – och även bidra med testutrustning. Till stöd har man fått 50 miljoner kronor från Wallenbergstiftelserna.

– Sjukvården behöver hjälp. Vi kan inte själva slå upp provtagningsfaciliteter och börja testa. Det vi forskare kan hjälpa dem med är själva analyserna när de definierat vilka de vill testa och tagit proverna, säger Olli Kallioniemi, director på SciLifeLab.

Det pågår nu diskussioner med olika myndigheter och regioner hur forskare i Uppsala och på andra håll kan bistå. Det kan också handla om att framöver analysera när epidemins kulmen är nådd och när det kan vara läge att dra ned på restriktioner.

– Jag tror inte att omfattande testning kan påverka hur epidimin utvecklas eftersom den redan är så spridd i t ex Stockholm, säger Olli Kallioniemi.

– Däremot kan det fortfarande ha effekt i andra delar av landet där spridningen ännu inte är så stor så därför är det oerhört viktigt nu med nationell samordning och kunskapsutbyte om hur testning ska gå till.

Tar Region Uppsala emot hjälpen?

Emelie Orring (M), regionråd och ordförande för Region Uppsala hänvisar till att hon kommer att kommentera erbjudandena vid den pressträff som regionen håller på måndagseftermiddagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet