Trenden är tydlig i hela riket, 2013 väntas bli ett tufft år. Tidigare har Uppsala stått sig väl trots konjunkturnedgångar, men Arbetsförmedlingens prognos visar nu att inte ens Uppsala län klarar sig undan den här gången. Under 2013 väntas sysselsättningen sjunka och arbetslösheten stiga. 300 jobb färre, tror Arbetsförmedlingen och det kommer att drabba flera grupper i samhället.
–I takt med att arbetslösheten ökar blir det svårare även för starkare grupper att få jobb. De som redan innan hade det tufft riskerar att hamna ännu längre bak i kön, så det blir extra kärvt för bland annat ungdomar med kort utbildning och utrikesfödda, säger Jan-Eric Nyström, chef för arbetsförmedlingen i Uppsala i ett pressmeddelande.
Industrisektorn drabbas hårdast
Enligt Arbetsförmedlingen väntas tillväxten i landet bli ännu svagare än tidigare. Som skäl anges den ekonomiska oron i omvärlden, som nu lett till att även företag i Uppsala län blir alltmer pessimistiska. Industrisektorn, som ofta är beroende av en välmående omvärld för sin export, drabbas hårdast av konjunkturrnedgången. Byggsektorn drabbas också hårt, men Jan-Eric Nyström menar att Arbetsförmedlingen står väl rustad vid större uppsägningar.
–Tack vare vårt förnyade arbetssätt med tidiga insatser, tätare möten med arbetssökande och ett intensifierat arbetsgivararbete är vi rustade för ett besvärligare läge på arbetsmarknaden, säger han
Konkurser ökar mest i Uppsala
Samtidigt så ligger Uppsala i botten i landet vad gäller konkurser. Enligt kreditupplysningsföretaget UC så har antal konkurser hittills i år ökat allra mest i Uppsala. Från januari till novembers slut gick 195 företag i länet i konkurs. En ökning med 64% jämfört med samma period 2012.
–Vi kommer säkerligen att få räkna med en hel del konkurser även framledes. Exporten har drabbats hårt av den svaga omvärldskonjunkturen och efterfrågan räcker inte till för alla aktörer på den inhemska marknaden, säger Roland Sigbladh på UC.
Läs hela prognosen i pdf-bilagan till höger
Så drabbas Uppsala län
*Arbetslösheten bedöms stiga till 6,6 procent under senare delen av 2013 och beröra totalt 11 300 personer i länet, jämfört med cirka 10 500 personer i slutet av innevarande år.
*Yrkesgrupper som fortfarande har en god arbetsmarknad är bland annat civilingenjörer, ingenjörer, läkare och bussförare.
*Sämre utsikter har försäljare inom dagligvaror och fackhandel, lagerarbetare, barnskötare och vaktmästare där det finns ett överskott på sökande.