Målet är att blocken ska kosta 20 till 30 kronor styck. Foto: TT/SVT

Nu har unika ”toa-testet” börjat på allvar

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen gick försöket att rena toalettvattnet på Akademiska sjukhuset in i sin andra etapp.

I måndags började projektledarna att samla in avloppsvatten på Akademiska sjukhuset. Med hjälp av tio tabletter, som liknar doftblock, fyllda med enzymer försöker man nu undersöka om avloppsvattnet kan renas på plats från läkemedelsrester. Fem substanser har valts ut att undersöka: tre antibiotika, en blodtryckssänkande substans och ett smärtstillande preparat.

Förvaras i frysbox

– Vi ser det här främst som ett test nu. Vi vet inte om det kommer att fungera, eller hur ofta de behöver bytas ut, säger Sofia Schultz, miljöstrateg på Akademiska sjukhuset.

En gång per dag kommer ett prov att tas från avloppsvattnet för att sedan förvaras i en frysbox. Varannan vecka kommer ”enzym-tabletterna” att vara placerade i de utvalda toaletterna.

”Sedan påbörjas nedbrytningen”

– När man spolar åker vattnet genom enzymblocket och enzymer spolas ner i toavattnet. Sedan påbörjas nedbrytningen, säger miljöstrategen.

Målsättningen är att blocken ska kosta 20 till 30 kronor styck, uppger miljöstrategen. Om metoden fungerar hoppas miljöstrategen att i framtiden kunna skicka med produkten i samband med att patienter hämtar ut läkemedel på apotek.

– Men det är ett väldigt långt tidsperspektiv, säger Sofia Schultz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.