Landshövdingen erbjuder samtal över en kopp kaffe med nyanlända. Foto: SVT

Nu kan du få hembesök av landshövdingen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala läns landshövding Göran Enander vill bidra med att integrera nyanlända i länet. Genom hembesök så hoppas han på att träffa på folk han inte annars skulle träffat.

Landshövdingen Göran Enander har nyligen engagerat sig i projektet Låna en Uppsalabo som drivs av Stadsbiblioteket. Där kan folk som är nya i Sverige låna honom och andra personer att samtala över en kopp kaffe.

Men han har nu tagit ett eget initativ för Länsstyrelsens räkning där han vill träffa människor i deras egna hemmiljö.

– Det här handlar om att möta familjer för att få en bild av hur de uppfattar sin första tid i Sverige. Vad som fungerar och inte fungerar, säger Göran Enander.

Vill avdramatisera

Vad är ditt mål med det här?

- Mitt mål är att träffa minst tre familjer och faller det väl ut så kan jag verkligen tänka mig fortsätta.

Har du fått någon heminbjudan?

– Jag har inte fått det. Det är nog ett långt steg för många att bjuda in en landshövding. Jag vill avdramatisera det genom att träffas i deras hemmiljö och inte ett stort formellt möte på slottet. Men det gäller att bygga förtroende och sådär, säger landshövding Göran Enander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.