Foto: SVT

Nu kan din sociala ångest behandlas med VR

Uppdaterad
Publicerad

Som ett komplement till den digitala KBT-terapi som region Uppsala erbjuder finns nu möjligheten att få terapi genom virtual reality, VR. Headsetet används nu för behandling av både social ångest och paniksyndrom.

För den som behöver få hjälp och stöttning av psykolog kan väntetiderna vara långa. En lösning på det är internetbaserad KBT-behandling där man kan få tillgång till behandling helt utan väntetider. Det är något som de flesta regioner i Sverige erbjuder idag.

Virtual reality, eller VR som det förkortas, har visat sig vara ett effektivt komplement till vanlig KBT-behandling. Genom att gradvis utsätta sig för sina rädslor är målet att avdramatisera rädslan. Och där kan VR vara ett lagom första steg för många.

– Det är som en konstgjord verklighet vilket lurar hjärnan, säger Lina Ciardella, psykologiskt ledningsansvarig för KBT via nätet.

Startade under pandemin

I samband med covid-19 blev det allt svårare för människor med exempelvis social ångest att arbeta med KBT, då det kräver att man kan exponera sig för folkmassor.

– Det var i samband med det som idén om VR uppkom, att vi insåg att vi måste hitta på någonting annat än det vanliga, säger psykologen Ellen Hven, som arbetar med KBT och VR.

För den som har en rädsla för exempelvis flygresor eller särskilda djur, kan tekniken vara extra hjälpsam, då det annars är situationer som är svåra att få till i verkligheten.

I klippet: Se när SVTs reporter möter sin rädsla i VR – och hör psykologen Ellen Hven berätta mer om verktyget.

Detta är KBT:

• KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi

• Terapiformen arbetar med att ändra tanke- och beteendemönster i särskilda situationer, exempelvis rädsla för att prata inför människor eller att befinna sig i trånga utrymmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.